Eger Otthon Ingatlanközvetítő Iroda
3300 Eger, Széchenyi út 24. 1. emelet 1. ajtó
telefon: 20-265-1348
e-mail: egerotthon@egerotthon.hu
honlap: http://www.egerotthon.hu
 
 

Adó- és illetékváltozások

Adó

Az eladásból származó jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételből (az eladási árból) le kell vonni az ingatlan megszerzésére fordított összeget (vételnél a vételi árat, öröklésnél azt az értéket, amit a hagyatéki eljárásban rögzítettek) és az ezzel összefüggő más kiadásokat, az értéknövelő beruházásokat és az eladással kapcsolatos kiadásokat - feltéve, hogy ezek igazolt költségek.
 
Az adóköteles jövedelem után az adó mértéke 15 százalék.
 
Ha a lakóingatlan eladása a szerzés évét követő második évben történik, az előzőek szerint számított összeget csökkenteni kell 10 százalékkal, a harmadik évben 40 százalékkal, a negyedikben 70 százalékkal, végül az ötödikben már 100 százalékkal, tehát ettől az évtől már nincs adóköteles jövedelem. Ha nem lakóingatlant adnak el, az a szerzés évét követő tizenötödik évben történhet adómentesen. 


Illeték

 
Lakástulajdon és más ingatlan (pl. garázs) vétele esetén is az illeték mértéke egységesen 4 százalék.

Mentes az illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdon megszerzése, ha a szerző azon a szerződés földhivatalhoz történő benyújtásától számított 4 éven belül lakóházat épít, és ezt az illetékhivatalnál használatbavételi engedéllyel igazolja.

A 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50 százalékáig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 000 000 Ft-ot nem haladja meg.

Ha a vevő másik lakástulajdonát a vételt megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja - amennyiben ez a számára kedvezőbb - a vásárolt és az eladott lakástulajdon terhekkel nem csökkentett forgalmi értékének a különbözete.


 

Képek megjelenítése funkció szerint:    
 
Nincs a keresési feltételeknek megfelelő ingatlan.
 
Kérem várjon!
Képek megjelenítése funkció szerint:    
 
Nincs a keresési feltételeknek megfelelő ingatlan.

E-mail kuldese:

(Bezárás)
boros_pont_ugyvediiroda_kukac_chello.hu